Har du svårt för att inreda ditt hem med rätt färg och mönster på väggarna? När man har mycket antikviteter i sitt hem vill man oftast framhäva dem på ett sätt som gör dem rättvisa. Att välja rätt bakgrundsfärger och mönster är bara en liten del av det.

Välj färg och tapeter efter ditt antika tema

Många som älskar antikviteter har svårt för att få till en bra inredningsstil. Eftersom antikviteterna nästan är som små konstverk, vill man gärna att de ska hitta sin perfekta plats i hemmet och framhävas på rätt sätt. En viktig faktor för att prylarna ska framhävas på rätt sätt är att ha tapeter eller målarfärg som inte krockar med de fina antikviteterna man har. Eftersom en antikvitet är en äldre pryl från en annan tid, bör man välja väggfärg eller mönster som har ett äldre utseende eller stil. Man bör alltså inte välja tapeter eller färger som är moderna och som är tidstypiskt för just den tiden vi lever i nu.

För att få inspiration kan du googla på bilder från Stockholms slott eller andra slott och herrgårdar runt om i Europa för att se vad för typ av tapeter eller färger de har på sina väggar. I kulturbyggnader som slott brukar man värna om de äkta gamla tapeterna som finns och därför kan du få en verklighetstrogen bild av hur väggarna faktiskt såg ut förr i tiden. Du kan även kika in på https://www.familjetapeter.se/ för att få lite inspiration.

Självklart måste man inte välja exklusiva tapeter som finns i slott och herrgårdar. Det passar utmärkt att välja en stil på väggarna som fanns i gamla 17-1800-tals torp. De är lite enklare i stilen och färgen, men passar ändå väldigt bra med gamla antika möbler, tavlor eller statyer.