Antikrundan är en gammal goding i svensk television, ständigt närvarande i någon av SVT:s kanaler sedan 1989. Baserat på den brittiska förlagan Antiques Roadshow har serien varit en riktigt framgång i Sverige, idag har serien över 2 miljoner tittare. Programmet är en given orsak till att intresset för antikviteter ständigt ökar. 2013 hade Antikmässan i Stockholm över 26 000 besökare. Personer kom dit för att ställa ut föremål från alla olika slags epoker och stilar. Flera vittnade om en god försäljning under antikmässan. Det ökade intresset gör också att Antikmässan inför nästa år ska börja chartra bussar som går från olika platser i Sverige till Stockholmsmässan där Antikmässan håller rum.

Svårt att veta vad som är vad
Intresset gör att det är flera nybörjare som intresserar sig för antikviteter, vilket gör att de är extra känsliga för att bli lurade. För så är det faktiskt. Saker är inte vad det ter sig att vara. En ljusstake från 1700-talet kan i själva verket vara tillverkad på 80-talet. Tyvärr är auktionshus för ivriga på att sälja sina föremål vilket gör att köparen själv måste ansvara för att det den köper är äkta och inte en förfalskning. Det är dessutom inte små auktionshus som varit för ivriga att sälja sina objekt, bland annat har Stockholms Auktionsverk, världens äldsta auktionshus, kritiserats för att erbjuda förfalskningar i deras auktionskatalog. Dessutom har man anklagats för att ha undermåliga beskrivningar på sina objekt vilket skulle främja försäljningen av falska antikviteter.Intresse för antikviteter 1

 

Hjälp samlarna
Antiksamlare där ute vill inte lägga pengar på falska föremål, dels för att inte kasta pengar i sjön och dels för att inte riskera att en kopia i samlingen förstör helhetsintrycket av ens samling. Därför behövs det personer som kan hjälpa samlarna med att inte gå på en nit i den svårorienterade auktionsterrängen. Den som har ett öga för detaljer och goda kunskaper inom antikviteter har stora möjligheter att tjäna pengar på att hjälpa andra samlare. Faktureringen av arbetet behöver inte vara svårare än vad det ser ut. Idag finns det flera tjänster som gör det lättare att fakturera än att skilja på vad som är äkta från vad som är fejk, om det kan du läsa mera här.