Det är inte helt entydigt när en möbel kan klassificeras som antik. Vissa menar att ett föremål måste vara minst 100 år gammalt för att det ska vara antikt (vilket är också är den gräns som anges som definition i lagen i samband med export av antikviteter till utlandet) medan andra menar att det avgörande är att föremålet tillverkats genom hantverk, och att det har ett eget värde genom sin kvalitet och sällsynthet. Att klassificeringarna varierar är egentligen inte konstigt, med tanke på hur varierande antika möbler är.

När antika möbler är 100 år eller äldre går det att ganska tydligt urskilja vilken period de härstammar från, utifrån deras utseende. Precis som med kläder har det gått mode i möbler, och dessa olika perioder har namngetts i efterhand. En av de äldsta stilarna är rokoko, som var som mest modern i Europa under större delen av 1700-talet. Ett typiskt kännetecken för rokokomöbler är de svulstigt svängda benen på bord, stolar och byråer. S-kurvor förekom även på andra sätt i möblerna, och kan ses som en avslutning på denna trend under barocken, stilen som föregick rokokon. Vanliga utsmyckningar och motiv på möblerna var snäckor, vågor och olika naturmotiv, liksom så kallade kineserier, efterbildningar eller imitationer av kinesisk konst. Många av möblerna utfördes i ljusa pastellfärger som rosa, vilket kombinerades med vitt och guld.Antika möbler 1

I Sverige följs rokokon av den gustavianska stilen, som var populär under slutet av 1700-talet, det vill säga under Gustav III styre. Stilen karaktäriseras av ganska strama linjer, då man inspirerades av antikens ideal. Detta syntes inte bara i möblernas form, utan också i utsmyckningarna: lagerblad, ymnighetshorn och bårder i form av springande hundar. Istället för pastellfärger var nu marmor på modet, varför vitt blev den dominerande färgen.

En av de nyare klassiska möbelstilarna är jugend, som fick sitt genombrott i Sverige i slutet av 1800-talet och var som mest populär mellan 1890 och 1920. Några typiska drag för stilen är växtbaserade motiv i dekorationerna, som rankor och frukter, högryggade stolar, kraftiga beslag på till exempel byråer, och kvinnogestalter som på olika sätt kunde inkorporeras i möblerna, till exempel genom att hon bar upp en lampa.

Antika möbler är populära inredningsdetaljer än idag, eftersom de både fyller en praktisk funktion och är dekorativa. Om du tycker om att dekorera ditt hem får du dock inte glömma bort väggarna. Du hittar en mängd posters i olika stilar på Nordicdesigncollective.se.