Antikviteter har högt värde av flera anledningar. De är föremål som bär på historia, som är gjorda av kvalitet (som har gjort att de kan bestå under lång tid), som ofta är vackra och dekorativa och som ibland dessutom har ett rent materiellt värde. Vissa antikviteter är dock värda mer än andra, vilket också det kan bero på en rad olika faktorer. Det de flesta av dessa mycket dyra antikviteter har gemensamt är dock att de är unika, de enda av sitt slag.

En sådan antikvitet var den sekretär som såldes vid Uppsala Auktionskammare för 15,2 miljoner kronor. Sekretären blev då den dyraste möbeln som någonsin sålts på auktion i Sverige. Sekretären tillverkades av möbelmästaren Nils Dahlin på 1770-talet. Dahlin tillverkade under sin levnad ett litet antal möbler av högklassig kvalitet, och sekretären anses vara en av de mest exklusiva möbler som någonsin tillverkats i Sverige. Det finns endast två ytterligare möbler som liknar denna i landet, och de finns idag på Tullgarns slott, dit de beställdes av drottning Lovisa Ulrika år 1771.carpet-483855_960_720

Det är kanske svårt att tänka sig något av särskilt mycket högre värde än så, men den dyraste mattan som någonsin sålts på auktion i hela världen bevisar att det faktiskt finns. Mattan såldes vid auktionshuset Christies i England i april år 2010, och var en unik persisk matta vävd på 1600-talet. Prislappen på denna exklusiva matta slutade på 6,2 miljoner pund, alltså runt 68 miljoner kronor.

En något mindre prislapp satte Antikrundans klockexpert Per Eklund på det fickur han värderade i programmet i januari 2015 – 380 000 kronor, som icke desto mindre var den högsta värderingen som någonsin gjorts av ett fickur i programmets 26-åriga historia. Klockan ska enligt Eklund ha tillverkats under 1870-talet eller 1880-talet, och har genomgått en så kallad tourbillon, som förfinar urets noggrannhet. Eklund menar att det är ”en av de mest komplicerade konstruktioner man känner till”.

Om du har hittat ett unikt och värdefullt objekt på en auktion som du mycket gärna skulle vilja införskaffa, men som du skulle behöva låna pengar för att ha råd med, bör du gå in på advisa.se Där kan du nämligen jämföra bankernas lånevillkor, så att du får så bra förutsättningar som möjligt för ditt lån.

Taggar