Att mördas på grund av sitt jobb är inte något som de flesta laglydiga medborgare oroar sig över. Att en antikhandlare mördas på grund av sina varor låter mest som en intrig i ett Tintin-äventyr, snarare än verklighet. Men olyckligt nog var det just det som hände i februari 2006 utanför Kristianstad. Jan Nilsson var en antikhandlare som var välkänd i staden och bodde i Österlia utanför Degeberga. Sent en fredagskväll i februari 2006 hittades Jan död i sin bostad. En kvinnlig bekant till antikhandlaren hade väntat honom på middag hemma hos sig klockan 19 den kvällen. Hon bodde några mil från Jan, men när han inte dök upp till middagen blev hon så orolig att hon trots det åkte till hans bostad för att se om något hade hänt honom. På övervåningen i Jans hus hittade hon och hennes väninna honom död. När polisen kom till platsen kunde de konstatera att mannen misshandlats till döds; mördaren hade upprepade gånger slagit honom med ett tungt, trubbigt föremål.church-753812_640

Det sistnämnda skulle normalt tyda på att mordet inte var överlagt, men polisen misstänker ändå just detta på grund av Jans yrke och att det var välkänt i staden att han förvarade sina antikviteter i en byggnad på gården. Polisen kunde dock inte omedelbart se om något hade stulits, men det visade sig senare vara fallet, även om polisen inte ville uttala sig om vad det gällde exakt. På platsen hittade man blodiga avtryck, men inte mycket andra bevis.

Drygt två veckor efter mordet anhöll polisen tre män i 20-årsåldern, då på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån. De befann sig i centrala Helsingborg då de greps, och var kända av polisen sedan tidigare, och har alla blivit dömda för ett flertal brott.

Grannarna som bodde i Jans närhet var av förklarliga skäl chockade över dådet, eftersom Jan var en snäll och omtyckt man i området som ofta fick besök av barnen till sin närmaste granne.

Om du föredrar att handla antikviteter på internet, kanske för att behålla din anonymitet och undvika att dras in liknande obehagliga affärer, bör du besöka Svenskahemsidor.com. Där kan du nämligen hitta rabattkoder till många e-butiker, däribland kanske några som säljer antikviteter.