Att inreda med antika möbler har de senaste åren fått lite av ett uppsving tack vare att människor har blivit allt mer miljömedvetna och handlar sina möbler på loppisar, second hand och i antikaffärer. Det kan vara svårt att veta hur du inreder med äldre möbler, i den här artikeln får du tips på vad du kan tänka på.

Klä om möblerna

Ett bra tips på hur du får antika möbler att passa in i ditt hem och smak är att klä om dem. Om du inte vill göra det själv så finns det många företag som kan göra det åt dig. Ett exempel på det är Bemz, och på deras hemsida kan du både få inspiration och gratis tygprover vilket kan vara bra innan du klär om något. Att klä om en gammal antik soffa kan förlänga dess livslängd.

Blanda nytt med gammalt

Något som är trendigt just nu är att man blandar ny inredning med gammal inredning. Antika möbler gör sig riktigt snygga tillsammans med de något mer moderna. Till exempel kan du ha en antik byrå i ditt sovrum.

Sprid ut möblerna

Ett misstag som många gör när de inreder med antika möbler är att de har alla samlade på ett och samma ställe vilket gör att det lätt kan bli lite för mycket och det kan se trångt ut. Om du istället sprider ut dina antika möbler över hela hemmet så får de den uppmärksamhet de förtjänar.

Tänk på placeringen

Antika möbler tenderar att vara något mer bastanta än moderna möbler. Därför kan du ha i åtanke när du inreder att ge de antika möblerna lite mer utrymme. Till exempel så kan du placera ett gammalt matsalsbord i mitten av rummet.

Måla om möblerna

Du ska alltid vara försiktig när det kommer till att måla om gamla möbler. Om du ska måla om något som är antikt och värdefullt så är det viktigt att du väljer rätt sorts färg och att du gärna väljer den färg som möbeln ursprungligen hade. Med ny färg eller bets så får möbeln en ny känsla.

Ge gamla möbler en ny funktion

Gamla möbler går bra att använda i våra moderna hem. Men det många stirrar sig blinda på är att de ska ha den ursprungliga funktionen. Till exempel så kan en gammal sekär bli till ett barskåp och en gammal byrå kan göra sig snygg i badrummet. Prova dig fram och använd din fantasi.

När du väljer att inreda ditt hem med antika möbler så är det viktigt att du låter det ta tid. Du behöver inte inhandla alla möbler på en gång, det är bättre om du köper hem det som du kan se göra sig fint och fyller en funktion i ditt hem. När möbeln sedan är hemma hos dig så prova du dig fram och se hur det känns, och kom ihåg att det inte är hela världen om den inte passar. Det finns garanterat ett annat hem den skulle passa i så sälj den vidare.