En antikaffär har lite högre krav när det gäller det estetiska, till skillnad från andra butiker. Eftersom butiken säljer fina, äldre möbler och inredning bör hela affären följa samma tema. Att gå i en antikaffär bör kännas lyxigt och hemtrevligt på samma gång. Det bidrar nämligen till att kunderna känner sig välkomnade och att de blir mer villiga att öppna plånboken.

Lyxa till antikaffären – måla och renovera

Oavsett om du håller på att starta upp en antikaffär eller redan driver en, så är det viktigt att den är i gott skick. Självklart beror det mycket på vilken lokal man har när det kommer till hur man kan inreda den för att den ska kännas hemtrevlig. Dock finns det en hel del man kan göra för att få butiken att kännas både lyxig, hemtrevlig och välkomnande. Gör så här:

  • Utför nödvändig renovering. Innan du tar in några antikviteter i lokalen är det viktigt att du gör i ordning butikslokalen först, speciellt om den inte är i gott skick. Det är näst intill omöjligt att få en butik och/eller ett hem att kännas lyxigt, hemtrevligt och mysigt om lokalerna är slitna eller i allmänt dåligt skick. Dock kommer man långt med lite färg. Anlita gärna en målare som kan göra lokalerna som nya. Välj passande tapeter med antika mönster eller välj en färg på väggarna som passar bra till just antika möbler. Om det krävs större renoveringar för att få lokalen i gott skick bör du prata med hyresvärden.
  • Placera sakerna rätt. Eftersom butiken säljer inredning kan det vara en god idé att inreda butiken som ett lyxigt vardagsrum. Häng upp stora satingardiner i fönstren, placera lite punktbelysning här och där och placera prylarna på ställen som känns logiska. När var sak har sin plats är det lättare för kunderna att tycka om sakerna som finns i butiken.
  • Rådfråga nära och kära. När du har fixat en provisorisk inredningsstil kan du bjuda in nära och kära till butiken innan du öppnar upp för allmänheten. Låt dem säga vad deras första intryck är när de går runt i butiken. Kanske känns butiken rörig eller så kanske vissa saker passar bättre på andra ställen. Det är alltid bra att få en åsikt utanför sitt eget perspektiv.
  • Låt dig inspireras. Har du svårt för att komma på smarta sätt att göra din antikaffär lyxig kan du försöka att skaffa dig inspiration på olika sätt. Köp inredningstidningar eller kika på hur exempelvis Bukowskis inreder i sitt auktionshus.