Att antikviteter fascinerar oss märks tydligt på den mängd tv-program som har gjorts om att hitta, sälja, uppskatta värdet på och byta antikviteter. Förutom det klassiska Antikrundan finns bara i Sverige minst två andra program, Bytt är bytt och Antikjakten, och i USA och Storbritannien finns ett otal till. Ett av dem är Antiques Road Trip, som sändes på den brittiska kanalen BBC Two från dess start i mars 2010 till novemer 2012, och sedan januari 2013 på BBC One. Detta ska inte blandas ihop med Antiques Roadshow, som är den engelskspråkiga varianten av Antikrundan.car-942111_960_720

Antiques Road Trip är istället en tävling mellan två experter på antikviteter. I början av varje resa får vardera experten 200 pund som budget att köpa antikviteter för. I en antik bil åker sedan experterna på en road trip genom en del av Storbritannien, och letar efter antikviteter och besöker intressanta sevärdheter. Varje program, och varje resa, avslutas med en auktion då experterna ska sälja antikviteterna. Målet är att göra så mycket vinst som möjligt. Den summa som blir kvar av deras budget, som kan vara mer eller mindre än de startade med beroende på hur det gick på auktionen, får de ta med sig till nästa program. Den expert som har gjort störst vinst efter fem program vinner.

Den som hoppas kunna göra stora pengar på att köpa och sälja antikviteter kan bli både uppmuntrad och nedslagen av programmet, då man ser att det ofta är svårt även för experterna att bedöma hur mycket ett föremål kommer att säljas för på auktion. Den största vinsten som någonsin gjorts i programmet stod experten Charlie Ross för, då han köpte en kantstött elefantklocka från Staffordshire Potteries för 8 pund, som sålde på auktion för 2 700 pund. Du kan dock fynda i ditt eget hem, och vara säker på att gå med vinst, genom att sälja guld till Guldbrev.se.

Programmet görs även i en kändisversion, då varje expert tävlar i lag med en kändis. I dessa fall avgörs vinnaren efter bara ett program, och eventuella förtjänster efter auktionen doneras till välgörenhetsorganisationen Children In Need, som drivs av BBC och som arbetar för handikappade barn och unga i Storbritannien.