Ett favoritprogram för dig som är intresserad av antikviteter eller som är antikhandlare måste utan tvekan vara Antikrundan. Programidén är enkel: inspelningsteamet besöker olika platser i Sverige, dit lokalbefolkningen får ta med sig sina antikviteter för att undersökas och värderas av antikvitetsexperter. Det är ett beprövat koncept sedan tidigare, då Antikrundan är en svensk version av förlagan Antiques Roadshow, ett brittiskt program som ursprungligen sändes i BBC. Det brittiska programmet sändes för första gången 1977, och kom elva år senare till Sverige. Det första svenska avsnittet spelades alltså in 1988, och framgången var given; sedan dess har en säsong av programmet spelats in och sänts i SVT varje år. Programmet visar heller inga tecken på att vara i riszonen för att läggas ner: avsnittet som sändes den 21 januari 2010 hade knappt 2,2 miljoner tittare.

För att kunna värdera de många olika föremålen som svenskarna tar med sig till inspelningarna har programmet en rad experter till sitt förfogande, som är specialiserade inom olika områden. Några av de som har varit med programmet sedan starten, och som fortfarande är kvar idag, är Bo Knutsson och Knut Knutson, som är experter på konsthantverk respektive möbler. Andra som varit med programmet lika länge är Anette Granlund och Björn Gremner. Granlund är specialist inom mattor och textilier liksom asiatiskt och islamiskt konsthantverk, medan Gremner specialiserat sig på ostindiskt porslin samt konsföremål från Kina och Japan. Många kommer också med föremål relaterade till krigshistoria, eller rena vapen. Med programmet sedan starten har det därför också funnits en vapenexpert, Max Sjöberg.Antikrundan 1

Att man dyker upp på inspelningsplatsen med sina släktklenoder är dock ingen garanti att få komma med i tv, trots det stora antalet experter. Antikrundan är ett timmeslångt program, och brukar visa ungefär 25 värderingar. Programledaren Anna Lundberg, som också varit med programmet sedan starten, säger att det kommer i snitt 1000 personer för att få sina föremål värderade vid varje inspelning, och att de flesta dessutom har fler än ett föremål med sig. De hinner spela in ungefär 75 av dessa tusentals potentiella värderingar.

Antikrundan spelade in den 26:e säsongen av programmet under sensommaren 2014, och besökte i årets upplaga Karlskrona, Jönköping, Norrköping, Mariehamn, Falun och Örnsköldsvik.