Alla har vi nog varit inne i en spännande antikaffär någon gång i livet och tittat på unika gamla ting, eller kanske gjort ett spännande antikt fynd? Definitionen och betydelsen av ordet antik betyder äldre, tillverkade föremål som i vår moderna tid har ett värde i stora och små mått. Det finns antikviteter inom möbler, smycken, kläder, bruksföremål, konst och mycket annat.

Hur fyndar man antikt?

När man befinner sig i en antikaffär kan man hitta allt som porslin, smycken, kläder, bruksföremål, konst eller möbler. Är man ute efter att hitta något som är värdefull ut samlarperspektiv eller popularitet, kan man se till att läsa på om stämplar och skick. I antikaffärer brukar föremålen redan vara värderade innan de säljs i butiken. Man kan ändå göra riktigt bra fynd då vissa föremål kan stiga i värde med tiden. Det som man köpt för några år sedan, kan visa sig vara värt mer idag. Om man vill lära sig hitta bra antika föremål, finns det bra tips på att fynda antikt som man kan ha i åtanke. Att köpa antikt i antikaffärer, kan bli till en hobby och ett samlarintresse av olika typer av äldre föremål.

Antikaffärer i stan eller på landet?

När man letar efter specifika föremål är det lättast att vända sig till en antikaffär. Kanske har man letat efter just det där bordet som farmor hade, eller att man saknar några delar till en stor antik porslinsservis därhemma. Personalen i en antikaffär, vet ofta mycket om allt inom antikviteter. Har antikaffären inte det man söker, brukar man ibland kunna få tips och råd vart man ska vända sig. På landet utanför stan, kan man hitta antikaffärer som kan vara mysiga och små och drivs ibland i privat bruk i till exempel en villa. Många mindre antikaffärer på landet, kan ha små mysiga caféer eller så ställer de ut föremålen på bord utomhus under sommaren. Har man tur, kan man hitta något riktigt värdefullt på en liten antikaffär ut i landsbygden!