I södra Sverige på den skånska slätten är antikviteter inte en trend – det är ett sätt att leva. I Skåne finns en tradition av att spara och sälja – inte att köpa och slänga. Vilket ofta är fallet i många andra delar av detta avlånga land. I Skåne väntar en massa fantastiska fynd, både på loppisar, antikmarknader och lokala auktioner. Det är under sommarmånaderna hela Skåne lever upp, landsbygden vaknar upp och det anordnas auktioner, loppmarknader och lokala marknader som svampar ur den skånska möllan. Oavsett vad du älskar när det kommer till antikviteter är det faktiskt en stor chans att du hittar det i Skåne! Detta är verkligen Sveriges guldgruva till landsände när det kommer till äldre vackra föremål, kläder eller möbler. En annan sak Skåne erbjuder är s.k kakbufféer och det är ät hur mycket du vill som gäller!

Håll utkik efter skyltar

Under sommarmånaderna är det inte många kilometer mellan skyltarna utefter det skånska landsvägarna, ofta handskrivna och enkla skyltar – så håll utkik! På skyltarna kan kan det stå, auktion, marknad eller loppis. Arrangörerna bakom dessa olika lokala evenemang kan vara allt ifrån etablerade auktionsfirmor till den lokala idrottsrörelsen på orten. I Skåne ryms de temporära och lokala marknaderna, små auktionerna och lokala evenemangen likväl som de stora auktionsverken och antikaffärernas etablerade antikmässor. En av de största antikmässorna i Sverige återfinns i Brösarp på Österlen och den håller en mycket hög kvalité på vad som säljs och ställs ut av antikhandlare från hela Skåne. Detta år kommer antikmässan i Brösarp gå av stapeln f.ro.m 29/3 framtill 31/3. Är du intresserad av en av Sveriges bästa antikmässor? Då är det dags att börja planera resan till Skåne.

Antikaffärer i Skåne

1. Fyndet

I lilla Ängelholm finns Fyndet, en butik som säljer antikviteter, nutida kollektioner och samtida föremål, här kan man hitta allt möjligt. Lokalen är på 600 kvm och har en stor omsättning på föremål, porslin, även möbler från mängder av kända tillverkare och keramik.

2. Allmogegården

Ett pittoreskt litet utflyktsmål är Allmogegården i samhället Gullåkra, omgivningarna är vackra och kan vara väl värt resan i sig. Antikviteterna är handplockade och utvalda med stor omsorg, både i originalskick eller restaurerade.

3. Rågers Antik & Design ligger vid Davidshallstorg mitt i centrala Malmö. Hela området kan sägas vara ett distrikt till bredden fylld med små antikhandlare, mysiga vintagebutiker och andra

kuriosa butiker. Väl värt ett besök!

4. Jan-Erik Öhgren i Brösarps antikhandel

Är mer professionell i ditt sökande kring aktiviteter och vill klämma och känna på en del riktiga dyrgripar är ett besök hos Jan-Erik Öhgren i Brösarp ett måste! Han är en sann finsmakare ut i fingerspetsarna när det kommer till antikviteter från 1500- och 1600-talet. Om du tröttnar på alla antikviteter, loppisar och auktioner, ingen fara det finns massor annat att göra i Skåne under sommarmånaderna. Njut!