Fanns det utemöbler förr i tiden kan man fråga sig. Och då är svaret ja. Parkbänkar av alla slag kan vara antika. Till exempel parkbänkar i metall eller stenbänkar för den delen. Utemöbler har tillverkats i alla tider. I Sverige har företaget Hillerstorp tillverkat utemöbler sedan början av 1900-talet.

Ingen vill ha en trädgård utan någonting alls i den. Det räcker inte med bara kortklippta gräsmattor i fina trädgården för de flesta vill ha något mer. Krukor, urnor, fontän och fina bänkar, viloplatser, mötesplatser med bord och stolar är underbart i en fin trädgård. Det spelar ingen roll vilken tidsepok vi talar om. Människor har i alla tider värnat om trädgården och därför finns det otaliga antikviteter som har med trädgårdsliv att göra.

Äldre saker med patina måste inte vara antikt för att vara attraktivt på andra-hands-marknaden. Just utemöbler och trädgårdstomtar och skulpturer måste inte vara lastgamla för att ändå säljas till intresserade personer. Att vårda sin trädgård är viktigt för de flesta trots allt. Det är i trädgården människan kan finna ro för själen och även umgås tillsammans med familj, vänner och bekanta.

Aldrig har vintage varit så populärt som nuförtiden. Allt som syftar till att återbruka forna tiders möbler, saker, kläder är högintressant idag. Det finns snart sagt ingenting som inte lönar sig att återbruka, reparera och försöka återställa till sitt forna skick.

Antikt eller inte så finns det en andra-hands-marknad för i stort sett allt man kan tänka sig.

Just trädgårdsmöbler kan ju vara väldigt tacksamt att reparera. Det kan hända att allt som behövs är ett lager ny färg i en gammal stil som till exempel Chalk Paint som är så populär idag. Det är en färg som dels är miljövänlig och dels ser gammaldags ut. Det är inte bara utomhusmöbler som får en fin touch av just Chalk Paint färger. Många målar även sina möbler inomhus i dessa kulörer och skapar en gammaldags atmosfär på det sättet.

Det är roligt att äga antika saker och möbler men det är också roligt att ha saker som bara är gamla. Saker som ännu inte fått status som antika men som ändå påminner om gamla tider.

I uterum och lusthus kan det vara väldigt tjusigt med gammaldags möbler eller varför inte antika om man lyckas hitta passande sådana. Då är det extra fint om man kan komplettera med passande textilier som fina gamla spetsgardiner till exempel. Vill man man vara riktigt fin kan man kosta på sig att ha fina gamla broderade borddukar istället för vaxdukar och annat. Helst ska borddukarna vara så långa att de räcker ner nästan ända till marken och kan vaja lite i vinden. Då fattas bara en fin ljus linnekostym till herrarna med ljusa stråhattar på huvudena och fina ljusa klänningar i pastellfärger på kvinnorna.