Många har en uppfattning om att antikviteter är något som är förbehållet de mycket rika. Antikvitetsexperten Peder Lamm menar att det är en felaktig uppfattning, och att man kan hitta antikviteter för några hundralappar. Han uppmuntrar också människor att köpa antikviteter, särskilt kvalitetsmöbler från 1800-talet. Detta eftersom de enligt honom är vackra att se på och dessutom kan lagas av en tapetserare om de skulle gå sönder. En modern, dyr designersoffa, å andra sidan, kan antagligen inte repareras om den skulle gå sönder, och är dessutom omodern om 10 år och innehåller miljöfarliga kemikalier.living-room-581073_1280

Men för att hitta de riktiga guldkornen hos antikvitetshandlarna krävs mer än bara tur. En annan felaktig uppfattning som många har är nämligen att man fyndar antikviteter genom att vandra in i en antikvitetsaffär och plocka upp en vas på måfå, och hoppas att den är värd mycket mer än vad den kostar. Det är mycket sällan det händer. Om man vill tjäna pengar på att köpa antikviteter finns det inga genvägar, då gäller det att utrusta sig med kunskap. För att inte bli överväldigad kan det vara en god idé att rikta in sig på en särskild nisch och lära sig så mycket som möjligt om den lilla nischen. När du kan mer om ditt smala område än den som säljer, och mer än de andra som sitter i auktionssalen, kan du göra riktiga fynd. För att underlätta inlärningsprocessen kan det vara en bra idé att ta med sig en portabel bandspelare och ta diktamen medan du är ute och gör efterforskningar. Om batterierna till bandspelaren skulle ta slut kan du köpa ett nytt AAA-batteri (eller något annat batteri) på Energizer.se.

Ett annat tips är att söka sig till ”fel” platser för att fynda. Om du till exempel letar efter en sällsynt LP-skiva bör du inte gå till den specialiserade skivbutiken, utan till loppisar, eller en antikhandlare som mest säljer möbler. Då ökar chanserna för att du vet mer om varan än säljaren, och i och med det chanserna att du kan få ett bättre pris.

De flesta antikvitetsexperterna menar dock att man inte ska köpa antikviteter i spekulativt syfte, utan med hjärtat. Om man satsar på att leta efter antikvitetar av god kvalitet för sin ålder, som man tycker om och kan tänka sig att leva med och titta på resten av sitt liv, är det bara att slå till, så länge plånboken tillåter.

Taggar