Om du hör till dem som gillar gamla saker är Sveriges landsbygd på många håll en riktig guldgruva. Det finns massor av små försäljningsställen där man kan hitta attraktiva föremål till helt andra priser än hos handlarna i storstäderna. Priset på en artikel hänger ofta samman med vilka utgifter säljaren har i samband med försäljningen. En antikvitetshandlare med dyr butikslokal som dessutom måste resa runt i landet för att hitta föremål, måste sälja med ganska stora marginaler för att kunna leva på sin syssla. Det innebär att vi är vana vid helt andra prispåslag än när vi köper ett föremål direkt från ägaren, kanske i dennes bostad.
Tveka inte när du hittar något
Till och med objekt av museikvalitet kan hittas av en slump när man rör sig mellan loppisbodar och små auktioner ute på landsbygden. Ofta får man med sig något hem som man absolut inte tänkt på tidigare. Landsbygden är alltså bättre jaktmarker om du inte är ute efter ett särskilt föremål men intresserad av allt som är gammalt, fint och intressant. Ofta är det säkrast att slå till direkt när man ser något man är intresserad av. Under semesterveckorna på sommaren är det många som är ute och letar efter fynd. Att pruta kan vara en bra idé men det kan också hända att föremålets ägare då bestämmer sig för att inte sälja till dig överhuvudtaget.
Vad för typ av föremål kan man hitta?
På landsbygden hittar man ofta föremål som hör till livet på landet. Gamla bruksföremål som kanske inte använts på hundra år men som blivit liggande i en lada. Det kan röra sig om till exempel hästsadlar, vagnar, allmogemöbler med äkta patina och föremål som den händige kan fixa till. Idag kan man hitta gamla värmelampor avsedda för grisarna i stallet hängda över ett matbord i en fin våning på Östermalm. Gamla byggnadsdetaljer som dörrhandtag, eluttag och strömbrytare i bakelit, antika verktyg och köksskåp från 30- eller 40-talet är andra exempel på saker som kan ha ett större värde för stadsbor än ute på landet.