Bestäm innan vad du är ute efter. Att gå in i en antikhandel kan vara överväldigande. Det är ofta mycket saker inträngda på liten yta och det är ofta unika saker du inte sett någon annanstans som fångar blicken. För att få ut något av ditt besök kan det därför vara bra att redan från början veta vad det är du letar efter och på så sätt ha en tanke på sortering när ögonen vandrar mellan den ena intressanta saken till den andra.

Bestäm hur mycket pengar du vill spendera. Det här är enkelt. Gör inte av med mer än vad du vill eller har råd med. Gör en budget och håll dig till den.

Utgå alltid från att det går att pruta. Att pruta kan kännas jobbigt och påstridigt men se det som en naturlig del av köpet, något handlaren förutsätter att du ska göra och som utropspriset på varan är reglerad efter. Här är tips på hur du lär dig pruta.

Leta stämplar. Det här med att leta stämplar spelar såklart bara roll om du har koll på vad stämplarna betyder. Men det fina med dagens teknik är att du kan plocka upp telefonen och söka på de stämplar du inte känner igen och på så sätt få information om varan du har framför dig. Genom en sådan sökning hittar du inte bara historien bakom varan utan med lite tur även priser som guidar dig i ditt egna prutande.

Lita inte blint på försäljaren. Denna punkt låter kanske som självklar för en del och butter för andra. Varför punkten är med på listan är för att just antikt är ett område många känner sig lite osäkra på och upplever då att handlaren har mer erfarenhet och troligtvis större kunskap. Detta stämmer säkert ofta. Men vad man inte får glömma i detta är att handlaren fortfarande är en försäljare och att den information denna delger dig alltid delges med någon typ av motivation. Flörtar försäljaren med dig? Möjligtvis. Vill försäljaren tjäna lätta pengar genom dig? Troligtvis.